Remember the other day I told you that I wanted to blog on something in our mother tongue?
Here's the entry.
A million apologies if the title sounds controversial, but frankly, I never mean to be rude or racist.
I befriend all people from all ethnic groups, I never put a racial boundary in friendships.
Okay, back to my first intention i.e. to write in Malay.
I really hope I can convey my message clearly.
But, can I use both languages? Just allow me to do so, okay?
One fine day, a happy day I shall say, I went to fetch a friend at the LRT station.
While waiting for her, I saw a man who looked like a father and husband.
I guessed his age, perhaps around 30s.
Lelaki ini tengah bentang kain atas meja.
Kereta dia ada tepi jalan.
Selepas tu, dia angkat beberapa plastik yang di dalamnya ada bekas macam Tupperware dan letak di atas meja tadi.
Jadi saya anggap lelaki itu baru mahu mula berniaga.
Kereta saya berada berdekatan dengan meja lelaki tadi.
Saya rasa dia mahu jual kuih-kuih.
Sewaktu masih angkat plastik-plastik dari keretanya, datang 2 orang lelaki yang kalau kamu lihat, kamu pun tahu mereka Melayu.
Lelaki yang mahu jual kuih tadi juga Melayu.
Mereka bertiga seperti dalam keadaan yang agak serius, 2 lelaki Melayu itu tanya macam-macam pada peniaga tadi dan mereka menulis di atas kertas.
Muka lelaki berniaga nampak sedih.
Tiba-tiba saja dia angkat semula plastik-plastik tadi ke dalam kereta.
Dia mengemas kain, meja dan kerusi yang dia bawa.
Walaupun tak tahu hal sebenar tapi saya rasa sangat marah.
Saya fikir 2 lelaki Melayu tadi tak benarkan lelaki Melayu lagi seorang untuk berniaga di sana.
Tapi 2 lelaki Melayu itu tak pakai uniform pekerja LRT.
Saya tak tahu siapa mereka sebenarnya dan saya juga tak tahu apa hak mereka menghalang lelaki peniaga untuk berniaga di sana.
Hati saya sangat sedih sewaktu lihat lelaki peniaga angkat kembali barang-barangnya.
Saya turun dari kereta dan terus pergi ke 2 lelaki Melayu yang wajahnya agak sombong.
Saya terus bertanya kenapa lelaki peniaga angkat barang-barangnya selepas mereka datang berjumpa dia.
2 lelaki Melayu beritahu tak boleh berniaga di kawasan LRT dan mereka minta lelaki peniaga pergi tempat lain.
Saya sangat marah dan tak faham.
Kalau orang India atau Cina pasti mahu tolong sesama kaum.
Ada juga orang Melayu yang pasti mahu tolong orang Melayu juga.
Kawan-kawan saya semuanya datang dari kumpulan etnik yang berbeza tetapi kami selalu tolong-menolong dalam semua perkara.
Kenapa 2 lelaki Melayu yang bukan polis atau pekerja LRT itu tak mahu tolong lelaki Melayu yang mahu mencari rezeki tadi?
Pada saya, keadaan ini tak patut berlaku.
Tapi saya bukan orang kenamaan, saya tak dapat tolong lelaki Melayu tadi.
Sampai sekarang ini, saya masih tak dapat lupakan wajah sedihnya.

XOXO
-Cammy-

date Saturday, January 16, 2010

6 people love me to “Malays Should Help Malays - Melayu Mesti Tolong Melayu”

  1. thomas
    January 16, 2010 at 9:45 AM

    Excuse me,may i comment?
    I am a Chinese and i notice some malays like to pull down their own people who are successful,sort of tak boleh tenguk org senang sikit,for eg look at what happen to our only astronaut Dr Sheikh Muszaphar.

  1. Kyuubi_85
    January 16, 2010 at 10:49 AM

    i agree with thomas...
    im a bumi's.. sabah local people..
    kebanyakan orang kita ni tak boleh nak tengok orang lain maju sikit... betulkan if i salah, kalau orang cina or india, mereka siap ada pertubuhan yang nak membantu orang mereka yang baru nak naik.. Yang dah berjaya tolong yang dah berjaya.. For me that is why they are very successful in their business..

  1. Cammy
    January 16, 2010 at 1:46 PM

    cammy - thomas
    thanks a lot for ur comment.
    i do need a thorough observation.
    that could be true in some ways.
    i'm not generalising that malays would never help their people, perhaps this situation only happens to some.
    jealousy and envy could be the reasons for not letting people to get more than them.
    again, i'm not making any assumption or generalisation.

  1. Cammy
    January 16, 2010 at 1:48 PM

    cammy - kyuubi
    thanks a lot for ur comment.
    what u've said could be true but as i mentioned to thomas, not all malays practise this kind of thing.
    maybe only some of them can't accept the fact that there are people who are better than them.
    nice observation. :)

  1. Dak Wan
    January 17, 2010 at 12:22 AM

    This is a matter of "secret society" they have divided it into territories. Welcome to the real world. Hehehe

  1. Cammy
    January 17, 2010 at 3:58 AM

    cammy - dak wan
    secret society within malay community?
    really?